Hipoglikemia (obniżenie stężenia glukozy we krwi) | Zdrowie kobiet - Dieta i Medycyna
https://www.tinystar.pl/pl/c/POSCIEL/61

postheadericon Hipoglikemia (obniżenie stężenia glukozy we krwi)

Uszczuplenie zasobów węglowodanowych organizmu podczas długotrwałej pracy mięśniowej należy do czynników ograniczących zdolność do jej wykonywania. Przyczyną zmniejszenia zdolności wysiłkowej może być zarówno wyczerpanie glikogenu z mięśni, jak i obniżenie stężenia glukozy we krwi. Obniżenie stężenia glukozy we krwi ogranicza zdolność do pracy przede wszystkim w wyniku upośledzenia czynności ośrodkowego układu nerwowego.

Hipoglikemia (obniżenie stężenia glukozy we krwi) może wystąpić w ciągu dnia nawet tylko umiarkowanie ciężkiej pracy, nie powodującej uszczuplenia zasobów glikogenu w mięśniach. Jedynym znaczącym źródłem glukozy krążącej we krwi jest wątroba. Zapasy glikogenu, z którego głównie pochodzi ta glukoza, są jednak małe i w spoczynku zużywane są już w ciągu kilkunastu do dwudziestu godzin (patrz str. 182). Podczas dłuższej pracy mięśnie wychwytują coraz więcej glukozy z krwi. Mimo iż zwiększa się także jej wytwarzanie na drodze gluko- neogenezy, „wątrobowa” produkcja glukozy może nie nadążać za jej przetwarzaniem i stopniowo może rozwijać się hipoglikemia. Podczas umiarkowanie ciężkiej pracy nie osiąga ona u zdrowych ludzi (inaczej bywa u chorych na cukrzycę) stopnia, przy którym występują znane dobrze każdemu lekarzowi objawy niedocukrzenia mózgu. Może natomiast w sposób trudno uchwytny przy powierzchownej obserwacji upośledzać działanie mechanizmów przystosowania do pracy – pogarsza się koordynacja ruchów, zmniejsza się ich precyzja, występuje uczucie znużenia itp.

Fakty te znane są od dawna i od dawna starano się zapobiegać hipoglikemii związanej z pracą wzbogaceniem organizmu pracującego człowieka w węglowodany. Służą m.in. iemu celowi tzw. posiłki regeneracyjne w pracy i inne przedsięwzięcia.

Leave a Reply