Insulina i jej wpływ na organizm — Zdrowie kobiet - Dieta i Medycyna
Portal strefa-kobiet.pl - moda, zdrowie, uroda, praca, kulinaria

postheadericon Insulina i jej wpływ na organizm

We wczesnym okresie głodu miejscem zwiększonej syntezy glukozy i uwalniania jej do krwi jest prawie wyłącznie wątroba. Proces glukoneogenezy jest pobudzany przez glukagon, którego wydzielanie w głodzie staje się większe. Obniżenie stężenia insuliny we krwi ułatwia to działanie glukagonu.

Obniżenie poziomu insuliny we krwi przyczynia się do zwiększenia glukoneogenezy na jeszcze innej drodze. Insulina jest hormonem, który sprzyja syntezie białek mięśniowych zarówno poprzez ułatwienie transportu potrzebnych do tej syntezy aminokwasów do komórek mięśniowych, jak i poprzez aktywację komórkowego mechanizmu syntezy. Kiedy stężenie insuliny we krwi się obniża, zmniejsza się synteza białek mięśniowych, ich degradacja zaczyna przeważać, a uwalniane podczas rozpadu tych białek aminokwasy nie są zużywane do re- syntezy cząsteczek białkowych, lecz zostają przetransportowane przez krew do wątroby, która zużywa je do budowy cząsteczek glukozy.

Taki antyanaboliczny, a ponadto bezpośrednio kataboliczny wpływ na gospodarkę aminokwasowo-białkową w mięśniach wywierają ponadto niektóre hormony kory nadnerczy (z grupy zwanej glikokortykoidami) – u człowieka głównie kortyzol. Jednym z ogniw kontroli wydzielania glikokortykoidów jest mechanizm glukostatyczny. Stężenie kortyzolu we krwi często zwiększa się w głodzie. Hormon ten obok wspomnianego wyżej wpływu na metabolizm białkowy w mięśniach, prowadzącego ostatecznie do zwiększenia dopływu do wątroby aminokwasów, w samej wątrobie zwiększa glukoneogenezę, a więc i wykorzystywanie tych aminokwasów do syntezy glukozy.

Leave a Reply