Ketokwasy
majtki uciskowe

postheadericon Ketokwasy

Dzięki zwiększonemu zużyciu przez mózg związków ketonowych w tym okresie głodu zmniejsza się zapotrzebowanie tego narządu na glukozę. Mimo ograniczenia rozpadu białek, uwalniania alaniny i wytwarzania glukozy, funkcja mózgu jest zachowana, utrzymywane jest względnie stałe stężenie glukozy we krwi, a białka mięśniowe są oszczędzane.

Ważnym dla przetrwania przez organizm okresu głodu zjawiskiem, związanym z opisanym zmniejszeniem rozpadu białek mięśniowych, jest redukcja ilości wydalanego moczu. Istotne dla przeżycia jest w tym przypadku zmniejszenie ilości wody ustrojowej, traconej poprzez nerki. Zmniejsza się potrzeba poszukiwania wody i związanych z tym strat energii. Ponadto w warunkach głodu trudno jest często i o wodę nadającą się do picia. Zawierające azot produkty metabolizmu białek (kreatynina, mocznik i in.) wydalane są przez nerki i „pociągają” za sobą związaną z nimi działaniem sił osmotycznych wodę nawet wówczas, gdy przy zmniejszeniu się jej ilości w organizmie nerki wytwarzają mocz maksymalnie zagęszczony. Zmniejszenie rozpadu białek i ilości jego produktów wydalanych z moczem powoduje zmniejszenie ilości wody wydalanej przez nerki. Organizm traci mniej wody i mniejsze ilości płynów wypitych zaspokajają pragnienie.

Ketokwasy, które mogą częściowo zastąpić glukozę jako materiał energetyczny dla mózgu, wytwarzane są w wątrobie w toku przemiany kwasów tłuszczowych dopływających do tego narządu. W warunkach normalnej diety metabolizm tłuszczów w wątrobie nie prowadzi do wytwarzania znaczącej ilości ketokwasów.

Leave a Reply