Kwas mlekowy — Zdrowie kobiet - Dieta i Medycyna
Siłownie zewnętrzne www.fitpark.pl/silownie-zewnetrzne.html

postheadericon Kwas mlekowy

Do niedawna uważano wzrost stężenia kwasu mlekowego we krwi za wykładnik niedostatecznego zaopatrzenia mięśni w tlen. W warunkach niedoboru tlenu kwas pirogronowy kierowany jest głównie na tor redukcji do kwasu mlekowego, natomiast zmniejsza się wchodzenie kwasu pirogronowego do cyklu Krebsa. Jeśli zaczyna brakować tlenu do przyłączenia protonów z wytwarzaniem wody w ostatnim etapie łańcucha oddechowego, zmniejsza się ilość energii wytworzonej w mitochondriach w toku fosforylacji oksydatywnej (zmniejsza się synteza ATP). Energia do pracy w warunkach niedoboru tlenu w większym stopniu, jest czerpana z mało pod tym względem wydajnej glikolizy. W efekcie zdolność do pracy zmniejsza się. Przyczynia się do tego również związany z akumulacją kwasu mlekowego wzrost stężenia jonów wodorowych w komórkach mięśniowych, upośledzający ich funkcję.

Poglądy takie były słuszne o tyle, że niedobór tlenu rzeczywiście powoduje zwiększone wytwarzanie kwasu mlekowego w kurczących się mięśniach w zarysowany wyżej sposób, szybkie wyczerpanie zasobów glikogenu mięśniowego, zmniejszenie odnowy ATP i zmęczenie mięśni.

Jednakże zapomina się przy tym często, że kwas mlekowy jest wytwarzany również w warunkach pełnego zaspokojenia zapotrzebowania mięśni na tlen i że ilość tego związku wytwarzanego w mięśniach wzrasta w miarę wzrostu intensywności metabolizmu węglowodanów (glikogenolizy i glikolizy). Niedobór tlenu zwiększa natomiast dramatycznie wytwarzanie kwasu mlekowego w mięśniach.

Im większa jest intensywność wysiłku, tym większe jest wytwarzanie i przechodzenie z mięśni do krwi kwasu mlekowego, jego stężenie zaś we krwi zwiększa się coraz bardziej. Wzrost stężenia kwasu mlekowego we krwi jest główną przyczyną tzw. kwasicy metabolicznej, która może rozwijać się podczas wysiłków o dużej intensywności.

Leave a Reply