Ograniczenie zdolności do pracy mięśniowej cz. II | Zdrowie kobiet - Dieta i Medycyna

postheadericon Ograniczenie zdolności do pracy mięśniowej cz. II

Wynika stąd, że ostatecznie przyczyną utraty zdolności do pracy, w wyniku jej długotrwałego wykonywania, może stać się wyczerpanie materiału energetycznego. Stwierdzenie takie uzasadniają zarówno wyniki badań doświadczalnych na zwierzętach, jak i badań, których przedmiotem byli ochotnicy, ludzie. W świetle danych zestawionych w tab. IV.3, mówiących o ogólnych zasobach energetycznych organizmu człowieka, takie stwierdzenie wydaje się absurdem! Mięśnie mogą przecież korzystać z wolnych kwasów tłuszczowych jako substratu energetycznego, po co więc jest im potrzebny glikogen lub glukoza dostarczana przez krew? Zasoby energii, jaką organizm mógłby uzyskać, wykorzystując wolne kwasy tłuszczowe wchodzące w skład trójglicerydów tkanki tłuszczowej, są tak ogromne, że nie może być mowy o wykorzystaniu nawet małej ich części podczas najdłuższego wysiłku fizycznego, jaki można sobie wyobrazić. Najrozmaitsze inne przyczyny musiałyby spowodować przerwanie pracy, zanim organizm zużyłby zasoby energetyczne tkanki tłuszczowej dla pokrycia kosztu energetycznego pracy fizycznej.

Problem polega nie na tym, że wielkość ogólnych zasobów energii w organizmie ogranicza zdolność do długotrwałego wysiłku fizycznego, lecz na tym, że dla długotrwałego kontynuowania pracy mięśnie muszą część związanego z nią wydatku energii pokrywać metabolizmem węglowodanów.

Nie jesteśmy jeszcze zupełnie pewni, czy znamy cały mechanizm tego zjawiska, na pewno jednak niektóre jego ogniwa zostały wyjaśnione. Zdarzenia, o których jest tu mowa, rozgrywają się na poziomie samych komórek mięśniowych.

Leave a Reply