Organizm pozbawiony pokarmu — Zdrowie kobiet - Dieta i Medycyna
łóżka rehabilitacyjne

postheadericon Organizm pozbawiony pokarmu

Reakcja ta nasilała się dalej aż do śniadania. Jedynym źródłem aminokwasów w tej sytuacji były białka mięśniowe. Organizm sięgał do tego źródła prekursorów glukozy już podczas „głodówki” nocnej. Stwierdzono jednocześnie stopniowy wzrost stężenia wolnych kwasów tłuszczowych we krwi – pochodziły one z rozpadu trójglicerydów tkanki tłuszczowej, a wzrost ich dopływu do mięśni zwiększaj ich zużycie przez tę tkankę, redukując wychwytywanie glukozy, której zaczynało brakować, przez tę ogromną masę tkankową. Uwalniany jednocześnie z kwasami tłuszczowymi, z trójglicerydów, glicerol wykorzystywany był, obok aminokwasów, przez wątrobę do syntezy nowych cząsteczek glukozy.

Organizm pozbawiony pokarmu sięga więc do innych, poza glikogenem zmagazynowanym w wątrobie, źródeł energii. Już we wczesnym okresie głodu zwiększa się endogenne (wewnątrzustrojowe) syntetyzowanie cząsteczek glukozy w wątrobie i w nerkach. Materiałem wyjściowym do syntezy glukozy są cząsteczki – była o tym mowa – aminokwasów, glicerolu oraz takich produktów przemiany węglowodanowej w mięśniach, jak kwas pirogronowy i kwas mlekowy. Jak widać, glikogen mięśniowy jest wprawdzie niedostępny w głodzie jako bezpośrednie źródło cząsteczek glukozy, z których jest zbudowany i które mogłyby być w tej sytuacji wykorzystane przez bardziej potrzebujący ich mózg, ale podczas przemiany np. związanej z aktywnością ruchową i skurczami mięśni, powstają związki, które wątroba może przekształcać w glukozę. Glukoza ta łatwo przechodzi z wątroby do krwi, z którą dopływa do mózgu, uczestnicząc w pokrywaniu jego zapotrzebowania energetycznego.

Leave a Reply