Serotonina i lecytyna — Zdrowie kobiet - Dieta i Medycyna
ekstra spasmina

postheadericon Serotonina i lecytyna

Istnieją dane doświadczalne wskazujące na to, że dieta wpływa na syntezę w mózgu co najmniej trzech rodzajów chemicznych przekaźników pobudzenia: serotoniny (5-hydroksytryptaminy), amin katecholowych i acetylocholiny.

Serotonina wytwarzana jest w mózgu z aminokwasu tryptofanu, dostarczanego tam przez krew. Tryptofan powstaje z białek przyjmowanych w składzie pokarmu. Sprawa nie polega jednak po prostu na dostarczeniu w diecie odpowiedniego białka, z którego po strawieniu go uwolnione zostaną cząsteczki tryptofanu. Aminokwas ten konkuruje we krwi z dwoma innymi aminokwasami o wspólny przenośnik, „transporter”, w połączeniu z którym przenosi go krew. Ilość tryptofanu docierającego do mózgu zwiększa się tylko wówczas, kiedy w białku (i krwi) wzrasta względna zawartość tego aminokwasu w stosunku do zawartości obu pozostałych konkurentów do tego samego przenośnika.

Zauważono, że dostarczenie tryptofanu do mózgu zwiększa się, jeżeli razem z zawierającym go białkiem spożywane są węglowodany. Węglowodany (glukoza) pobudzają wydzielanie insuliny przez trzustkę, a ten hormon nasila wchodzenie do różnych komórek (głównie mięśniowych) wszystkich obojętnych aminokwasów z wyjątkiem właśnie tryptofanu, którego względne stężenie – w stosunku do innych aminokwasów – we krwi wzrasta. Zwiększa to sprawność jego transportu do mózgu, co z kolei zwiększa syntezę serotoniny. Obecność serotoniny warunkuje sprawne działanie sieci neuronowych, w których związek ten jest mediatorem pobudzenia przekazywanego z komórki na komórkę. Bierze ona udział w transmisji pobudzenia w sieciach neuronów związanych z niektórymi procesami uczenia się, snu, kontroli przyjmowania pokarmu, wydzielania hormonów przez przedni płat przysadki mózgowej i in.

Inny z kolei związek, lecytyna, jest źródłem choliny, z której w mózgu powstaje acetylocholina, przekaźnik pobudzenia w innych sieciach i obwodach neuronowych. Tyrozyna donoszona do mózgu przez krew stanowi produkt wyjściowy do syntezy amin katecholowych – innej kategorii chemicznych przenośników pobudzenia.

Fakty te wskazują na drogę (może jedną z dróg?), na jakiej skład diety może wpływać na najbardziej subtelne procesy przekaźnictwa międzyneuronowego w mózgu. W świetle tych wszystkich informacji znaczenie żywienia człowieka dla jego zdolności adaptacji do różnych wpływów środowiska i dla szansy jego przetrwania wobec ich napom nie ulega wątpliwości.

Leave a Reply