Walka z godem w dzisiejszych czasach — Zdrowie kobiet - Dieta i Medycyna

postheadericon Walka z godem w dzisiejszych czasach

Walka o pokarm i wpływ na organizm człowieka zmieniających się wraz ze zmianami warunków klimatycznych źródeł tego pokarmu, odmiennych w różnych rejonach Ziemi penetrowanych przez przodków człowieka współczesnego, należały do głównych czynników, które zadecydowały o obecnej sylwetce biologicznej człowieka.

Dzisiaj walka z głodem nie jest już, przynajmniej dla ogromnej większości ludzi, sprawą indywidualną. Jest kwestią społeczną – równomiernego i sprawiedliwego podziału i wykorzystania tych zasobów żywności, jakimi dziś dysponuje ludzkość. Główną przyczyną głodu jest dzisiaj ubóstwo. Jednak i teraz klęski głodu są zdarzeniami dnia codziennego – skutkiem równie często konfliktów społecznych i wojen, jak rzeczywistych klęsk żywiołowych. Głód, który dotknął miliony ludzi w Biafrze czy Etiopii w ostatnich latach, może być tego przykładem.

Aspekty społeczne i ekonomiczne tych zagadnień oraz perspektywy ich rozwiązań w przyszłości można znaleźć w specjalnych opracowaniach i monografiach. Do lektury ich warto zachęcić Czytelnika. Trudno jest dzisiaj izolować W języku polskim ukazały się m.in. książki: Josue de Castro.Geografia głodu. PAX, Warszawa 1957: Gunnar Bergstrom. Głodująca planeta – współczesny świat w obliczu klęski głodu. PWRiL, Warszawa 1971: Gunnar Myrdal. Przeciw nędzy na śmiecie. PIW, Warszawa 1971: Michajlo Meseraic, Edvard Pestel. Ludzkość w punkcie zwrotnym – drugi raport dla Klubu Rzymskiego. PWE, Warszawa 1971.

Ekologiczne problemy żywienia zostały przejrzyście przedstawione w artykule jednego z najwybitniejszych specjalistów w zakresie medycznych zagadnień żywienia: Jean Mayer. The Dimensions of Human Hunger. „Amer. Sci.” 1976, 235 /3/ 40.

Leave a Reply