Zaopatrzenie mięśni w substraty energetyczne podczas pracy mięśniowej cz. II | Zdrowie kobiet - Dieta i Medycyna
Dobre i tanie logo firmowe w 2 dni? Tak u nas to możliwe sprawdź sam.

postheadericon Zaopatrzenie mięśni w substraty energetyczne podczas pracy mięśniowej cz. II

Podczas wysiłku fizycznego energia dla mięśni uzyskiwana jest głównie w wyniku metabolizmu węglowodanów i wolnych kwasów tłuszczowych. Źródłem kwasów tłuszczowych są trójglicerydy tkanki tłuszczowej, trójglicerydy śród- mięśniowe i – w mniejszym stopniu – trójglicerydy lipoproteidów osocza krwi. Metabolizm węglowodanów obejmuje glikogen mięśniowy, glukozę zawartą w osoczu krwi i glikogen wątroby. Ponadto wykorzystywana jest glukoza syntetyzowana „na bieżąco” w wątrobie z kwasu mlekowego, pirogronowego, aminokwasów (głównie alaniny) i glicerolu.

Z tab. IV.3 dotyczącej zasobów energetycznych w organizmie człowieka widać, że zasoby węglowodanów są nader skąpe, jeżeli weźmie się pod uwagę fakt, iż podczas wysiłku pracuje tylko część całej masy mięśniowej, która może korzystać wyłącznie z własnego glikogenu (ułamek ogólnej wartości podanej w tabeli). Glikogenu wątrobowego jest w ogóle bardzo mało (u człowieka dorosłego – 70-90 g) i może zostać wyczerpany już podczas wysiłku o umiarkowanej intensywności, trwającego przez kilkadziesiąt minut. Warto dodać, że glikogen wątrobowy podczas pracy mięśniowej nie jest nigdy wyczerpywany całkowicie.

Leave a Reply